Dieta odchudzająca – przepisy, zasady, jadłospis, efekty i wskazania

Dieta odchudzająca - przepisy, zasady, jadłospis, efekty i wskazania

Dieta odchudzajaca – kiedy warto ją stosować?

Dieta odchudzająca powinna być dobrze przemyślana. Warto jadać zdrowo, smacznie, ciesząc się pysznymi daniami przygotowanymi w domu. Można dietę opracować samodzielnie, można poprosić o pomoc eksperta od diet. Wybór należy zawsze od osoby odchudzającej się.

DIeta odchudzajaca – zasady i wskazania

Nie należy jadać dużych ilości pieczywa i cukru, warto niezdrowe przekąski zastąpić warzywami i owocami. Pamiętać trzeba, że w owocach jest cukier, dlatego dwie porcje warzyw dziennie i trzy porcje owoców stanowią dobrą wartość. Godna uwagi jest pyszna dieta odchudzająca bazująca na warzywach, owocach i sokach. Jak najmniej mięsa – jeśli już to mięso drobiowe, lekkie i delikatne, gotowane lub duszone, ale nie smażone. Podczas diety odchudzającej należy unikać dań smażonych – są one ciężkie i nie pozwalają zrzucić dodatkowych kilogramów.

Dieta odchudzająca – przepisy i jadłospis

Na pewno takie, które zawierają nie więcej niż 1200-1500 kalorii. Posiłków spożywa się pięć dziennie, nie mniej, co dwie-trzy godziny. Ostatni posiłek należy jadać na dwie godziny przed snem, nie później. Smaczne dania to podstawa, a niejedna osoba pragnie jadać smacznie oraz zdrowo. Warto na pewno cieszyć się dobrą dietą i mieć pyszne dania na każdą okazję. Jeśli komuś czasu na gotowanie brakuje to wówczas dobrze jest zamówić sobie dietę pudełkową, czyli pyszne dania dostarczane w pudełkach. Do domu lub pracy zostaną one dostarczone o wskazanej porze.

Jadłopis diety odchudzającej

Przykładowy jadłospis: na śniadanie płatki na mleku, kefirze lub jogurcie z garścią rodzynek, na drugie śniadanie banan lub jabłko, na obiad pierś kurczaka gotowana na parze z surówką na podwieczorek morele lub szklanka jagód świeżych lub mrożonych (zależnie od pory roku), na kolację 2 kromki pieczywa chrupkiego lub 2 cienkie wafle ryżowe albo 1/2 kromki pieczywa ciemnego, pełnoziarnistego. Taka dieta jest smaczna, człowiek nie jest głodny, a kilogramy znikają. Przed przystąpieniem do odchudzania należy zawsze skonsultować się z lekarzem. Czasami stan zdrowia nie pozwala na stosowanie diety, dlatego na własną rękę dietę mogą podjąć jedynie osoby młode i zdrowe. Nie wolno stosować diet mono, czyli na przykłada jadać wyłącznie banany lub wyłącznie nabiał. takie diety są szkodliwe dla organizmu. Dobra dieta jest zrównoważona, smakowita i dobra dla człowieka.

DIeta odchudzająca – efekty

Po miesiącu powoli zaczyna spadać waga, cera staje się gładka i promienna, człowiek czuje się lekko i dobrze. Dobra dieta to podstawa dla człowieka, ponieważ oczyszcza organizm i jest korzystna dla wątroby, kręgosłupa, stawów i innych organów ciała.

Dieta odchudzająca – przepisy, zasady, jadłospis, efekty i wskazania
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here